”Det perfekta tillfället att träffa vårt nätverk och företrädare för nya kontakter”

Den 20 november äger Järnvägsdagen rum. Vi träffade RosholmDell Advokatbyrå AB, en av medarrangörerna till dagen och passade på att ställa ett par frågor.

Hej Martin Dell, partner på RosholmDell Advokatbyrå AB, varför har ni valt att vara med på Järnvägsdagen? 

– Vi har i mer än 20 år arbetat med järnvägsfrågor för operatörer, fordons-, hårdvaru- och mjukvaruleverantörer, underhållsleverantörer och andra tjänsteleverantörer, liksom med kunder verksamma inom såväl kollektivtrafik som godstransport. Vi täcker samtliga områden, från regulatoriska frågor till kommersiella avtal, inköp och upphandlingar. Järnvägsdagen är ett utmärkt exempel på den väletablerade andan av samarbete och konstruktiv diskussion kring branschens strategiska frågor. För oss är det därför ett mycket bra forum för att delta i detta arbete och dessutom det perfekta tillfället att träffa vårt nätverk och företrädare för nya kontakter.   

Vilken fråga är den viktigaste för järnvägen just nu? 

– De aktuella frågeställningarna inom finansiering, underhåll och kapacitet är välkända. Vi har observerat utvecklingen sedan början av 2000-talet och vår position är att de nödvändiga lösningarna behöver baseras på ett ifrågasättande av de strukturer som har vuxit fram. Med detta menar vi att prioriteringar behöver sättas tydligare, inklusive att många ”nice to have”-projekt och mål behöver ifrågasättas. Vi menar också att det skulle krävas en massiv förenkling och ”roll back” av regelverket för att öppna upp för innovation och entreprenörskap. Slutligen anser vi att det krävs en återgång till betydligt enklare samarbetsformer, processer och upphandlingsprocedurer för att minska kostnader, öka fokus på det väsentliga och förkorta projekttider.  

Vad bidrar ditt företaget med inom järnvägssystemet? 

– Som leverantörer av juridiska tjänster strävar vi alltid efter att leverera det vi kallar ”användbar juridik”, d.v.s. råd, avtal och projekttjänster som gynnar affären och produkten. Vi tror att ett sådant tillvägagångssätt, kombinerat med hög kompetens, ger mervärde till järnvägssystemet i sin helhet. 

 

Järnvägsdagen äger rum den 20 november och biljettförsäljningen pågår för fullt! Under dagen djupdyker vi i de faktorer som formar järnvägen och vi får ta del av rapporter, analyser och inspirerande exempel: 

  • Järnvägsinvesteringar driver ekonomisk tillväxt och regional utveckling 
  • Vad kan vi göra för att få underhållet att fungera bättre? 
  • Det digitala järnvägssystemets framtid 
  • Järnvägens kompetensbehov 
Medarrangörer till Järnvägsdagen.